Za nami pierwszy dzień Smaków Regionów 2023
Cały piątek był przepełniony pysznym jedzeniem, inspiracjami kulinarnymi i dobrą zabawą!
Wystawcy z 15 województw
W tym roku na Smakach regionów można przeżyć prawdziwą kulinarną podróż. Wśród oferowanych produktów znajdziecie regionalne firmy z niemal wszystkich regionów Polski. Każdy uczestnik targów na pewno znajdzie coś dla siebie, ponieważ stoiska przepełnione są różnościami, które zachwycają nawet najbardziej wymagających smakoszy.
![](/media/0aantpca/2023-09-29_smaki_regionów_mtp_fotobueno_-1133.jpg?width=800&height=533&mode=max)
Nauka poprzez zabawę dla najmłodszych
Dzieci miały okazję zapoznać się z procesem powstawania pieczywa, a także samodzielnie upiec smakowite bułeczki! Dobrą zabawę zapewniło im także Stowarzyszenie Polska Ekologia przygotowując strefę, w której najmłodsi uczestnicy targów mogli brać udział w procesie powstawania soków i przetworów z polskich warzyw owoców.
Pokazy kulinarne
Na Smakach regionów nie może zabraknąć szefów kuchni. W tym roku naszym gościem jest Laurentiu Zediu znany jako Chef Lorek. Kucharz podzielił się z uczestnikami targów swoimi przepisami na pyszne dania gotując i omawiając krok po kroku cały proces powstawania potrawy. Nie zabrakło również kuchennych trików, które sprawiają, że proces obróbki składników jest łatwiejszy, a finalny smak dania wspaniały.
![](/media/aa3fpabb/2023-09-29_smaki_regionów_mtp_fotobueno_-1158.jpg?width=800&height=533&mode=max)
Medal Targów Smaki regionów
Pierwszego dnia targów nie mogło zabraknąć również konkursu o medal. W tym roku do rywalizacji swoje produkty zgłosiło aż 85 wystawców. Jury miało nie lada wyzwanie aby wyłonić zwycięzców, których poznany podczas uroczystego otwarcia targów w sobotę.
Fot. Fotobueno