Wiemy, co zaprezentuje pomorskie na Smakach Regionów
Sprawdź, jakie kulinarne atrakcje czekają na Ciebie na stoisku województwa pomorskiego

Szerokie piaszczyste plaże, olbrzymie kompleksy leśne, kilkaset jezior i rzek, a także pola i łąki pokryte darami natury, to tylko niektóre z atutów województwa pomorskiego. Każdy, kto wybierze się w podróż po Pomorskiem, może z nich skorzystać. Region zachwyca także smakami z lokalnych surowców.
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWO PSZCZELARSKIE „EKO-BARĆ 1954”

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska produkuje naturalne wyroby mlecznych na Pomorzu. Powstała w 1963r. na bazie pięciu małych przedwojennych mleczarni, usytuowanych na żyznych terenach Żuław, gdzie hodowla bydła i przetwórstwo mleka, szczególnie na sery typu holenderskiego, były wielowiekową tradycją. Posiada pozycję lidera marki regionalnej w Polsce Północnej pod logo MALUTA®. Oferuje wyroby o naturalnym składzie, nie stosując zamienników i wypełniaczy jak np. skrobi w miejsce białka czy tłuszczów roślinnych w miejsce tłuszczu mlecznego.

POMORSKI BROWAR TRADYCYJNY
FUNGOPOL SP. Z O.O. SP.K.
GOSPODARSTWO ROLNE WOJCIECH PENKOWSKI

ZEN- JEDZ ZDROWO
PPHU IMZA KRZYSZTOF GADOMSKI
VITAPRESS SP. Z O.O.
Wraz z regionem pomorskim na targach pojawią się obowiązkowo przetwory rybne. Bliskość morza i bogactwo jezior sprawiają, że to naturalny surowiec używany w pomorskiej kuchni od pokoleń. Bardziej nowoczesna odsłona to śledzie w marynacie: korzennej, koperkowej czy z goździkami. Śledzie bałtyckie goszczą na pomorskich stołach od wieków, stanowiąc nieodłączny element kuchni pomorskiej. Warto zasmakować ich podczas Smaków Regionów.