Pierwszy dzień Smaków Regionów za nami!
Pierwszy dzień targów upłynął pod hasłem pysznego jedzenia, góralskiej muzyki i uśmiechów dzieci!
To była najpyszniejsza sobota tej jesieni! Od rana teren Międzynarodowych Targów Poznańskich zapełnił się tłumami miłośników pysznego jedzenia. Ilość najwyższej jakości produktów spożywczych w tym roku naprawdę robiła wrażenie!
Wystawcy z całej Polski
Na miejscu można było spróbować i zakupić zarówno tradycyjne potrawy, jak i bardziej wyszukane produkty. Wystawcy prześcigali się w pomysłach na unikatową ofertę, łącząc zarówno tradycję jak i innowację. Zwiedzający wychodzili z targów z siatkami pełnymi nietuzinkowych zakupów.

Owocowe historie i warsztaty dla dzieci
Przez cały dzień tłumy rodzi odwiedzały stoisko stowarzyszenia Polska Ekologia. A było warto tam zajrzeć, bo dzieci miały okazję tam stworzyć własne zwierzątka z owoców lub pomagać w przygotowaniu soków i przetworów.

Drugim stoiskiem, do którego ustawiały się kolejki była mini-piekarenka. Ale nic dziwnego! W końcu nie co dzień ma się okazję upiec własną bułeczkę! A tam dzieci poznały cały proces i dowiedziały się na czym polega praca piekarza.
Kapela Góralska Ciupaga
Nie sposób było nie zauważyć ani nie usłyszeć góralskiej muzyki na stoisku Małopolski. To gwiazdy programu Mam Talent! - zespół Ciupaga, który przez cały dzień grał zarówno swoje piosenki, jak i covery popularnych, polskich przebojów. Będą jeszcze jutro, więc warto ich odwiedzić i posłuchać na żywo.

Pyszna wieprzowina
Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się stoisko nieopodal sceny głównej prowadzone przez Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. Przez cały dzień przedstawiali ciekawe przepisy i potrawy w oparciu o wieprzowinę, Zwiedzający chętnie degustowali dania przygotowywane na ich oczach.
Ponad 80 produktów konkursowych
Dziś też odbył się konkurs o medal targów Smaki Regionów. Jurorzy mieli bardzo trudny orzech do zgryzienia, bo zgłosiło się aż 83 wystawców! Dwa długie stoły pełne pysznego, najwyższej jakości jedzenia. Zwycięzców poznamy jutro, o 11:00, po oficjalnym otwarciu targów.

Kurt Scheller w niedzielę
Jutro o Podhalański klimat nadal dbać będzie Kapela Ciupaga, za to scenę kulinarną opanuje szwajcarski szef kuchni - Kurt Scheller. Od 15:00 podzieli się wskazówkami co do przygotowywania posiłków i na pewno ugotuje też coś na żywo. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!