PERŁY 2019 rozdane
XIX edycja ogólnopolskiego konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW
XIX edycja ogólnopolskiego konkursu
NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW
Nagrody „PERŁA 2019” – potrawy regionalne
- Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO - za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
- KGW Szopinki - za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;
- Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska - za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
- Fundacja Lubuska Spiżarnia za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
- D.E.C. Magdalena Dec, Mirosław Dec - za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;
- KGW Popielów-Radziejów - za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
- KGW Ornontowice - za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;
- Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal Gęsia Chata - za dania z gęsiny;
- Gościniec Ryński Młyn - za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;
PERŁA 2019 – produkty regionalne
Woj. dolnośląskie
Ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki – Ślubowskie Sery Igor Pietrzyk
Wino gronowe Sey – Winnica Świdnica
Miód lipowy „Złoto Damaszkowa” – pasieka Zuzia
Woj. kujawsko-pomorskie
Ser Pielgrzym – Janusz Adamczyk Sery Adamczyk
Baba muślinowa (sakramentka) – Agata Minda
Woj. lubelskie
Bronicka szyneczka w skórze – Maria Kruk MZ Kruk
Maślanka naturalna – OSM Bychawa
Zsiadłe mleko – OSM Krasnystaw
Sok jabłkowo-buraczkowy – Vita Natura Ekosusz Jolanta Chlebek
Nalewka gruszkówka – Janina Bańka
Szparagi konserwowe - Grzegorz Maryniowski PHU Biogrim
Woj. lubuskie
Szynka z sarny pieczona na dziko – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla
Udziec solony dojrzewający – PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko
Salceson wiejski – Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka
Miód leśny z Malinówki – Magdalena i Sylwester Świderscy
Ser podpuszczkowy dojrzewający – gospodarstwo ekologiczne Agatka
Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla
Kiełbasa swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny Jan Lisiecki
Mini tarta owocowa - NITA Tomasz Niciński
Napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU „DUNINEX II” s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
Groseran królewski – Monika Lasoń Groser
Sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawką - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
Woj. małopolskie
Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak
Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja
Miodula tatrzańska – FHU u Bafii
Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa
Woj. mazowieckie
Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
Kiełbasa podsuszana z Karniewa – Adam Węgłowski
Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska
Woj. opolskie
Masło extra z Olesna – OSM Olesno
Szpajza omy – Irena Wala
Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk
Rolada makowa – GS „SCh” w Praszce
Ścierka – Krystyna Henzel
Woj. podkarpackie
Ser biały w beczce – Bożena Wisła Bukowiec
Salceson w Maćku – Zygmunt Osip Wierzawice
Ser wólczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka
Woj. podlaskie
Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka Leśny Dworek
Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzata Wojtach
Rejbak – Monika Kosiorek-Obryś zajazd Herbu Wielbut
Sękacz – Terasa Biziewska
Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki
Ser werderkase – Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o.
Mleko regionalne „Blisko od krowy 3.2%” - OSM Nowy Dwór Gdański
Powiślańska śliwka w occie – Gospodarstwo Rolne Rakowiec Elżbieta i Ryszard Szczukowscy
Likier jajeczny (advocat) – Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski
Piwo Jopenbier – Browar PG4
Woj. śląskie
Masło krzepickie – OSM w Krzepicach
Miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
Chleb żytni razowy – ZPHU Ba-Ja S.C. J.Babula D.Janicka
Woj. świętokrzyskie
Rytwiański karp wędzony – Gospodarstwo Rybackie Rytwiański Karp
Lody jagodowe ze Złotej – Zakład Cukierniczy Jacek Poniewierski
Woj. warmińsko-mazurskie
Kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
Ser pełnotłusty gouda olecka – OSM w Olecku
Miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem – Pasieka Wędrowna Remigiusz Pleszkun
Miód pitny trójniak nowowiejski – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
Woj. wielkopolskie
Gzik wrzesiński – SM Września
Mus z gruszki cukrówki – Małgorzata Lempka
Miód akacjowy noteckie miody – Zbigniew Lisiński
Woj. zachodniopomorskie
Polski łosoś jurajski – Jurrasic Salmon sp. Z o.o. Grzegorz Karapuda
Chleb morski z Bobolic – GS „SCh” w Bobolicach
Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydoni
„Klucz do Polskiej Spiżarni 2019”
Piotr Pilch - podkarpackie
Piotr Borowski - wielkopolskie
Teresa Palacz - wielkopolskie
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - podlaskie
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie - zachodniopomorskie
Kamil Klekowski - opolskie
Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego - lubelskie
Arkadiusz Dąbrowski - lubuskie
MLECZNA PERŁA” – KONKURS NA NAJLEPSZY PRODUKT MLECZNY
Organizator Konkursu – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Finansowanie Konkursu – ze środków Funduszu Promocji Mleka w ramach projektu „POLSKIE MLEKO GWARANCJĄ JAKOŚCI I SMAKU”.
Cel Konkursu – wyłonienie najlepszych produktów mlecznych spośród produktów posiadających znak „Jakość Tradycja”:
- maseł,
- twarogów,
- serów innych (żółtych, pleśniowych),
- napojów mlecznych (kefir, jogurt, zsiadłe mleko) lub śmietany.
Konkurs był przeznaczony dla wytwórcy produktów mlecznych o różnym statusie prawnym i organizacyjnym – to były spółdzielnie mleczarskie, spółki o różnym statusie, wytwórcy prywatni, grupy producenckie itp.
W pierwszej wiosennej edycji konkursu produkty oceniło jury w składzie:
- Izabella Byszewska, prezes Zarządu PIPRiL – przewodnicząca Jury;
- Prof. dr hab. Wiesław Przybylski, Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – członek Jury;
- Dr hab. inż. Anna Diowksz, prodziekan ds. Kształcenia Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka – członek Jury;
- Dr inż. Mirosław Sienkiewicz, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, Dyrektor d/s Rozwoju i Szkoleń
- AGROVIS Sp. J. – członek Jury;
- Jan Zwoliński, wiceprezes Zarządu PIPRiL – członek Jury;
- Grażyna Kurpińska, pełnomocnik Zarządu PIPRiL – sekretarz Jury.
- Kategoria „Masła” – Masło Tradycyjne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu (woj. dolnośląskie);
- Kategoria „Twarogi” – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa z Spółdzielni Udziałowców ze Strzałkowa (woj. wielkopolskie);
- Kategoria „Sery inne” – Kamiennogórski Ser Pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskie KaMos w Kamiennej Górze (woj. dolnośląskie);
- Kategoria „Napoje mleczne” – Jogurt Naturalny Klimeko z Klimeko Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spółka Komandytowa (woj. łódzkie).
- Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Masło Ekstra z Wielunia (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Łowickie Ekstra (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg Półtłusty z Głuchowa (woj. łódzkie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg tradycyjny Tłusty (woj. mazowieckie);
- Spółdzielnia Mleczarska Spomlek Oddział w Chojnicach za Ser Żółty Salami (woj. pomorskie);
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Kefir Łowicki.
PIPRiL wszystkim uczestnikom konkursu dziękuje za udział.