Organizator:

Kucharz Lorek zachęci do gotowania bez marnowania

Podziel się

Podczas najbliższej edycji targów swoje umiejętności zaprezentuje znakomity Laurentiu Zediu. Czego można się spodziewać?

W tym roku gościem specjalnym podczas dwóch dni Targów Smaki Regionów będzie szef kuchni Laurentiu Zediu, znany z licznych występów telewizyjnych jako Chef Lorek. Swoje umiejętności kulinarne oraz tajniki gotowania kreatywnego i zdrowego zaprezentuje na Scenie Kulinarnej.

Pierwszego dnia finalista 7. edycji programu Master Chef Polska przygotuje specjalne pokazy kulinarne dedykowane uczniom szkół gastronomicznych z Wielkopolski.

Z kolei drugiego dnia dla wszystkich zwiedzających zaprezentuje autorski pokaz kulinarny z możliwością degustacji, którego hasłem przewodnim będą zasady „zero waste” w kuchni z wykorzystaniem żywności zagrożonej marnotrawstwem. Wśród serwowanych pomysłów znajdą się potrawy, które zasmakują nawet najwybredniejszym podniebieniom.

Już po raz drugi podczas Targów Smaki Regionów pod wprawnym okiem doświadczonego kucharza Lorka zostanie przeprowadzona Bitwa Małych Mobilnych Kuchni Warsztatowych – czyli rywalizacja przedstawicieli banków żywności z Wielkopolski, polegająca na przygotowaniu w ciągu ok. 40 minut dania z resztek żywności. Konkurencja ma charakter dynamiczny, a do przygotowania potraw wykorzystywane są kuchnie mobilne. Konkurs ma na celu nie tylko popularyzację zasad „zero waste” w codziennym gotowaniu, ale również idei „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce”, którego autorem jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego.