Organizator:

Jak smakuje ziemniak - prawda i stereotypy

Podziel się

Ile jest rodzajów ziemniaków? Jakie są ich właściwości? Co można z nich przyrządzić? Dowiesz się 26.09!

Podczas tegorocznej edycji wydarzenia Smaki Regionów na MTP w sercu Pyrlandii Instytut Skrzynki zaprasza na niezwykły panel tematyczny pn. „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”.

W poniedziałek, 26 września od godziny 10:30 będzie można wysłuchać ekspertów, którzy opowiedzą:

  • Jaka jest historia ziemniaka w Europie i oczywiście w Polsce?
  • Jakie są typy i odmiany ziemniaków?
  • Co przeciętnie myślimy o ziemniakach i o ich smaku?
  • Jakie są prawdziwe właściwości ziemniaka? (film)
  • Co można wyprodukować z ziemniaków?
  • Ciekawostki z ziemniakami w roli głównej.
  • O ziemniakach w kieliszku (informacje z branży polskiego przemysłu spirytusowego)
  • O idei konkursu PPVC i misji Instytutu Skrzynki oraz zachęcą do degustacji lodów o smaku pyry.

 

Udział w panelu wezmą:
Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT
Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy
Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki (organizator konkursu PPVC.PL)
Moderatorem spotkania będzie Zbigniew Kmieć, Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności.

Na zakończenie nastąpi uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie dyplomów konkursu „Polskie Wódki i Okowity Ziemniaczane”, którego organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Udział w konkursie wzięli twórcy polskich, tradycyjnych wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej.


W uroczystości wezmą też udział Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci Niclas Fjellström.

Partnerami wydarzenia są:
• Polska Federacja Ziemniaka Potato Poland
• Polski Przemysł Spirytusowy
• Targi Smaki Regionów
• Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie
• Culinary Heritage Europe
• Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku
• Polskie Destylaty
SPIRITS.com.pl
• Trybuszon