Organizator:

Fiesta polskiej kuchni w Poznaniu

Podziel się

Kakory, dzyndzałki, brzad i fuczki, mówi Ci to coś? Bez względu na odpowiedź, koniecznie odwiedź Międzynarodowe Targi Poznańskie między 29 września a 1 października 2023 i poznaj tradycyjne smaki Polski. Już niebawem w Poznaniu po raz kolejny odbędzie się wydarzenie, które odkryje przed uczestnikami smaki i aromaty kształtujące naszą narodową kulinarną tożsamość. Grupa MTP wraz ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej zapraszają na fascynującą podróż kulinarną podczas Targów Smaki Regionów. Wstęp jest bezpłatny!

Tradycja i naturalne smaki

Targi Smaki Regionów to nie tylko przegląd różnorodności smaków Polski, ale także promocja zdrowej, naturalnej żywności oraz produktów ekologicznych i regionalnych. To wydarzenie również dla świadomych konsumentów, poszukujących produktów wolnych od chemii i sztucznych dodatków. Oferowane produkty oddają autentyczne smaki, które kształtują naszą narodową kuchnię i stanowią źródło inspiracji dla nowoczesnych kulinarnych eksperymentów.

Różnorodność smaków na wyciągnięcie ręki

Istotnym punktem wydarzenia jest Scena Kulinarna, której główną atrakcją będą oczywiście inspirujące pokazy kulinarne oraz prezentacje dań przygotowywanych przez mistrzów kuchni. Jednym
z zaproszonych gości jest Laurentiu „Lorek” Zediu, uczestnik 7. edycji programu MasterChef Polska. Gastronomiczne show to doskonała okazja do zdobycia nowych umiejętności kulinarnych oraz poznania tajników znakomitych szefów kuchni!

 

 

Podróż przez kulinarne bogactwo 15 regionów

Warto wspomnieć, że na Targach Smaki Regionów będą obecni wystawcy z 15 województw, gotowi zaprezentować najsmaczniejsze przysmaki ze swojego regionu. Uczestnicy będą mieli okazję nie tylko skosztować, ale także zakupić produkty naturalne i ekologiczne, do których produkcji firmy dokładają wszelkich starań.

Wśród dostępnych specjałów znajdą się m.in. pasztet ze śledzia, naturalne octy i syropy z ziół i kwiatów, różnego rodzaju miody — np. z dodatkiem płatków róży — wędliny wędzone naturalnym drewnem, rzemieślnicze miody pitne bez dodatku barwników, aromatów i konserwantów. Nie zabraknie także ręcznie wyrabianych pierogów nadziewanych kaszą gryczaną i grzybami z puszczy Iłżeckiej, czy octu z kwiatów bzu
i lawendy, wytwarzanego w naturalnym, powolnym procesie fermentacji.

Warsztaty kulinarne i edukacyjne dla małych smakoszy

Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych miłośnikach kulinariów. Dla dzieci przygotowaliśmy specjalne warsztaty, które wprowadzą je w fascynujący świat gotowania. W piekarence mali kucharze odkryją tajemnice procesu powstawania pieczywa – od surowych składników, poprzez tajniki wyrabiania ciasta, aż do momentu, gdy świeżutkie bułeczki opuszczają piec. W strefie Polskiej Ekologii odbędą się warsztaty z warzyw i owoców, które w interaktywny i ciekawy sposób podejmą próbę przekonania dzieci do spożywania naturalnych witamin pod różnymi postaciami! Warsztatom towarzyszyć będą degustacje naturalnych przetworów, gry, zabawy, a także konsultacje z ekspertami w zakresie zdrowotnych właściwości owoców
i warzyw.

Najsmaczniejsze targi w Polsce

Targi Smaków Regionów to 3 dni pełne smacznego jedzenia, znakomitych trunków i dobrej zabawy. Każdy uczestnik znajdzie coś dla siebie zarówno w programie wydarzenia, jak i na stoiskach lokalnych producentów niemal wszystkich regionów Polski. Szykujcie się na niezapomniany weekend!