Wybieramy najlepsze dania z kapusty w powiecie poznańskim!
W sobotę na scenie kulinarnej królować będzie bigos i wielka degustacja!
Październik rozpoczyna się dwoma konkursami: na najlepszy smak kapusty oraz najlepszy smak pyry. Wybór tematu konkursu jest nieprzypadkowy: warzywa te królują na jesiennych stołach, ale mają też pozytywne działanie na organizm człowieka.
Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie umysłu, działa oczyszczająco – to tylko kilka zalet kapusty, popularnego składnika kuchni wielkopolskiej. Bigos, rumpuć, parzybroda, kapusta kiszona, zasmażana, gołąbki w kapuście… kapuścianym smakołykom mówimy TAK! – zapewnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, który współorganizuje Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi w ramach imprezy targowej Smaki Regionów w dniu 2 października 2021. Zgłoszenia konkursowe w kategoriach: bigos, zupa parzybroda lub inne (np. dania, przetwory z kapusty lub świeże produkty) należy przesyłać do dnia 1 października 2021 roku włącznie drogą elektroniczną na adres e-mail: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin Konkursu oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać ze strony Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
W konkursie mogą wziąć udział:
- producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego
- restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że kapusta z której powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego.
Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.
W dniu Konkursu, tj. 2 października 2021 roku w godz. 10.00 – 12.00 należy dostarczyć produkty gotowe do degustacji do miejsca odbywania się konkursu na terenie MTP (bezpośredniego wskazania miejsca dokona recepcja targów). W tym dniu wyjątkowo możliwe jest też zgłoszenie produktu wraz z bezpośrednim jego dostarczeniem łącznie z kartą zgłoszenia. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne. Wręczenie laureatom Certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” a także zestawów gadżetów ufundowanych przez Powiat Poznański oraz Instytut Skrzynki nastąpi dnia 2 października 2021 roku na scenie kulinarnej imprezy targowej.
Konkurs odbywa pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego i ma na celu promocję najlepszych produktów lokalnych produktów i ich producentów.
Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi Starosta Poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – Prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn - p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Mięsne kąski w bigosie posmakować będzie można dzięki wyśmienitym produktom o wysokiej jakości zasponsorowanym przez innego członka wspomnianego szlaku, tj. firmie Bartecki z Domowej Wędzarni z Mosiny.