Organizator:

PERŁY 2019 rozdane

Podziel się

XIX edycja ogólnopolskiego konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW

 

XIX edycja ogólnopolskiego konkursu

NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW

 

 

 

 

 

Nagrody „PERŁA 2019” – potrawy regionalne

  • Paweł Gałecki, Hotel Restauracja PIANO - za chłodnik jabłkowy oraz roladę z polędwiczki wieprzowej nadzianą wątrobianą;
  • KGW Szopinki - za chłodnik z buraków czerwonych oraz kurczaka z młyna;
  • Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska - za jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynkę winiarza duszoną w białym winie;
  • Fundacja Lubuska Spiżarnia za przywrócenie potraw z raków lubuskiej kuchni;
  • D.E.C. Magdalena Dec, Mirosław Dec - za żeberka z dzika w pomidorach z miodem;
  • KGW Popielów-Radziejów - za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami;
  • KGW Ornontowice - za rosół z perliczki oraz chachor szałot z kotletem z kością;
  • Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal Gęsia Chata - za dania z gęsiny;
  • Gościniec Ryński Młyn - za chrupiące stynki oraz mazurskie farszynki;

 

 

PERŁA 2019 – produkty regionalne

 


Woj. dolnośląskie

Ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki – Ślubowskie Sery Igor Pietrzyk
Wino gronowe Sey – Winnica Świdnica
Miód lipowy „Złoto Damaszkowa” – pasieka Zuzia
Woj. kujawsko-pomorskie
Ser Pielgrzym – Janusz Adamczyk Sery Adamczyk
Baba muślinowa (sakramentka) – Agata Minda


Woj. lubelskie

Bronicka szyneczka w skórze – Maria Kruk MZ Kruk
Maślanka naturalna – OSM Bychawa
Zsiadłe mleko – OSM Krasnystaw
Sok jabłkowo-buraczkowy – Vita Natura Ekosusz Jolanta Chlebek
Nalewka gruszkówka – Janina Bańka
Szparagi konserwowe - Grzegorz Maryniowski PHU Biogrim


Woj. lubuskie

Szynka z sarny pieczona na dziko – Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla
Udziec solony dojrzewający – PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko
Salceson wiejski – Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Motyka
Miód leśny z Malinówki – Magdalena i Sylwester Świderscy
Ser podpuszczkowy dojrzewający – gospodarstwo ekologiczne Agatka


Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla

Kiełbasa swojska w słoiku - Rolniczy Handel Detaliczny Jan Lisiecki
Mini tarta owocowa - NITA Tomasz Niciński
Napój „Jałowiec” z Piotrkowa Trybunalskiego - PPHU „DUNINEX II” s.c. T. Sakrajda, P. Sakrajda
Groseran królewski – Monika Lasoń Groser
Sok jabłkowy z Kałęczewa z truskawką - Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr


Woj. małopolskie

Szynka dziadka – Zakład Masarski Dariusz Kmak
Kiełbasa polędwicowa – Szczepan Gawor Produkcja Wędlin Jakość Tradycja
Miodula tatrzańska – FHU u Bafii
Wino czerwone Rondo – Winnica Chodorowa
Woj. mazowieckie
Smalec ze świni złotnickiej białej – Krzysztof Kowalski
Kiełbasa podsuszana z Karniewa – Adam Węgłowski
Chleb żytni z ziarnem – Piekarnia Hanna Milewska


Woj. opolskie

Masło extra z Olesna – OSM Olesno
Szpajza omy – Irena Wala
Chrust (faworki) – Teresa Kamieniecka-Hreczaniuk
Rolada makowa – GS „SCh” w Praszce
Ścierka – Krystyna Henzel

 

Woj. podkarpackie

Ser biały w beczce – Bożena Wisła Bukowiec
Salceson w Maćku – Zygmunt Osip Wierzawice
Ser wólczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka


Woj. podlaskie

Miód majowy leśny – Małgorzata Ostapowicz Agroturystyka Leśny Dworek
Kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzata Wojtach
Rejbak – Monika Kosiorek-Obryś zajazd Herbu Wielbut
Sękacz – Terasa Biziewska


Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki

Ser werderkase – Mleczarnia Skarszewy sp. z o.o.
Mleko regionalne „Blisko od krowy 3.2%” - OSM Nowy Dwór Gdański
Powiślańska śliwka w occie – Gospodarstwo Rolne Rakowiec Elżbieta i Ryszard Szczukowscy
Likier jajeczny (advocat) – Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski
Piwo Jopenbier – Browar PG4


Woj. śląskie

Masło krzepickie – OSM w Krzepicach
Miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
Chleb żytni razowy – ZPHU Ba-Ja S.C. J.Babula D.Janicka


Woj. świętokrzyskie

Rytwiański karp wędzony – Gospodarstwo Rybackie Rytwiański Karp
Lody jagodowe ze Złotej – Zakład Cukierniczy Jacek Poniewierski
Woj. warmińsko-mazurskie
Kiełbasa królewiecka krojona – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
Ser pełnotłusty gouda olecka – OSM w Olecku
Miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem – Pasieka Wędrowna Remigiusz Pleszkun
Miód pitny trójniak nowowiejski – Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie


Woj. wielkopolskie

Gzik wrzesiński – SM Września
Mus z gruszki cukrówki – Małgorzata Lempka
Miód akacjowy noteckie miody – Zbigniew Lisiński


Woj. zachodniopomorskie

Polski łosoś jurajski – Jurrasic Salmon sp. Z o.o. Grzegorz Karapuda
Chleb morski z Bobolic – GS „SCh” w Bobolicach
Białe wino gronowe Sydonia – Sebastian Pilczuk Winnica Sydoni

 

 

„Klucz do Polskiej Spiżarni 2019”
 
Piotr Pilch - podkarpackie

 

Piotr Borowski - wielkopolskie

Teresa Palacz - wielkopolskie

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego - podlaskie

Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie - zachodniopomorskie

Kamil Klekowski - opolskie

Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego - lubelskie

Arkadiusz Dąbrowski - lubuskie

 

MLECZNA PERŁA” – KONKURS NA NAJLEPSZY PRODUKT MLECZNY

Organizator Konkursu – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Finansowanie Konkursu – ze środków Funduszu Promocji Mleka w ramach projektu „POLSKIE MLEKO GWARANCJĄ JAKOŚCI I SMAKU”.


Cel Konkursu – wyłonienie najlepszych produktów mlecznych spośród produktów posiadających znak „Jakość Tradycja”:

  • maseł,
  • twarogów,
  • serów innych (żółtych, pleśniowych),
  • napojów mlecznych (kefir, jogurt, zsiadłe mleko) lub śmietany.

Konkurs był przeznaczony dla wytwórcy produktów mlecznych o różnym statusie prawnym i organizacyjnym – to były spółdzielnie mleczarskie, spółki o różnym statusie, wytwórcy prywatni, grupy producenckie itp.


W pierwszej wiosennej edycji konkursu produkty oceniło jury w składzie:

  • Izabella Byszewska, prezes Zarządu PIPRiL – przewodnicząca Jury;
  • Prof. dr hab. Wiesław Przybylski, Kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – członek Jury;
  • Dr hab. inż. Anna Diowksz, prodziekan ds. Kształcenia Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka – członek Jury;
  • Dr inż. Mirosław Sienkiewicz, wiceprzewodniczący Europejskiej Sieci Farmerskich i Rzemieślniczych Producentów Serów i Innych Produktów Mleczarskich, Dyrektor d/s Rozwoju i Szkoleń
  • AGROVIS Sp. J. – członek Jury;
  • Jan Zwoliński, wiceprezes Zarządu PIPRiL – członek Jury;
  • Grażyna Kurpińska, pełnomocnik Zarządu PIPRiL – sekretarz Jury.
Jury przyznało I nagrodę:
  • Kategoria „Masła” – Masło Tradycyjne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu (woj. dolnośląskie);
  • Kategoria „Twarogi” – Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa z Spółdzielni Udziałowców ze Strzałkowa (woj. wielkopolskie);
  • Kategoria „Sery inne” – Kamiennogórski Ser Pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskie KaMos w Kamiennej Górze (woj. dolnośląskie);
  • Kategoria „Napoje mleczne” – Jogurt Naturalny Klimeko z Klimeko Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Spółka Komandytowa (woj. łódzkie).
Wyróżnienia otrzymali:
  • Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Masło Ekstra z Wielunia (woj. łódzkie);
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Łowickie Ekstra (woj. łódzkie);
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg Półtłusty z Głuchowa (woj. łódzkie);
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg tradycyjny Tłusty (woj. mazowieckie);
  • Spółdzielnia Mleczarska Spomlek Oddział w Chojnicach za Ser Żółty Salami (woj. pomorskie);
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Kefir Łowicki.

PIPRiL wszystkim uczestnikom konkursu dziękuje za udział.