Parol na Targach Smaki Regionów – Tradycja, Smak i Rękodzieło z Warmii
Gospodarstwo znajduje się w malowniczej wsi Kaborno, oddalonej zaledwie 15 km od Olsztyna. To wyjątkowe miejsce, które kryje w sobie historię i naturę, tworząc idealne warunki do hodowli ryb oraz produkcji tradycyjnych wędlin. Jednym z ich skarbów są źródła bijące krystalicznie czystą wodą, których historia sięga aż XVII wieku.
Już w 1656 roku wspomniano o młynie Kalbornik, który został zbudowany na pobliskim strumieniu, jednak ze względu na niski przepływ, młyn ten był niewielki. Dziś pozostałości po młynie można podziwiać w Skansenie w Olsztynku, a woda ze strumienia służy hodowli pstrąga tęczowego. Od 1987 roku gospodarstwo prowadzi tę hodowlę, stawiając na tradycję i jakość.
Tradycyjna Wędzarnia Warmińska – Sekret Smaku
Serce gospodarstwa to Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, której piec wędzarniczy zbudowany jest z czerwonej cegły i glinki szamotowej. To tam tworzą się unikalne wędzonki, których sekret tkwi w starannie dobranych metodach wędzenia, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każda ryba, zanim trafi do wędzarni, jest ręcznie nacierana solą i przechowywana w chłodnym, zacienionym miejscu przez kilkadziesiąt godzin. Następnie jest zawieszana na haczykach, co pozwala jej zachować idealny kształt.
Wędzenie odbywa się na gorąco, przy użyciu mieszanki drzew liściastych, co nadaje rybom charakterystyczny smak i złocisty kolor. Proces ten trwa od 3 do 6 godzin, a produkty są w 100% naturalne – bez sztucznych dodatków, aromatów i konserwantów.
Fot. Facebook Tradycyjna Wędzarnia Warmińska
Ryby w Słoikach – Tradycja Babci
W ofercie znajdziecie również ryby marynowane oraz galarety rybne, które są specjalnością naszej babci. To tradycyjne metody konserwacji ryb, które sięgają czasów, gdy domowe przetwory były nie tylko sposobem na zachowanie świeżości, ale i unikalnym smakiem sezonowych produktów. Marynowane ryby przygotowywane są w słodkiej zalewie octowej, która po tygodniu nadaje im wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Galarety rybne to zaś ryby gotowane w wywarze z warzywami, które są delikatnie pasteryzowane zachowując ich świeżość i smak.
Dziedzictwo Kulinarne
Przez 15 lat, od 2007 do 2022 roku, byli dumnymi członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle, co było potwierdzeniem wierności lokalnym surowcom i tradycyjnym metodom przetwórczym. Choć zmiany w przyznawaniu tego znaku zmusiły wędzarnie do rezygnacji z jego używania, nie zrezygnowała z jej wartości. Nadal opiera się na zasadach: lokalnie, świeżo i tradycyjnie.