Organizator:

Seminarium na temat oznaczeń geograficznych

Podziel się

Zapraszamy na seminarium dot. oznaczeń geograficznych, procedury składania wniosków i korzyści dla producentów i klientów.

Program seminarium Bezpłatna rejestracja

Seminarium na temat oznaczeń geograficznych

Targi Poznańskie: „Smaki Regionów”, Scena Główna

26 września 2022, 12:00-14:30

 

Unijne oznaczenia geograficzne stanowią gwarancję jakości i unikalnego pochodzenia produktów spożywczych, win i napojów alkoholowych. Przynoszą one korzyści zarówno producentom, jak i sprzedawcom i konsumentom. Rejestracja oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej nie jest jednak zrównoważona w skali kontynentu. Obecnie zarejestrowanych jest prawie 3500 nazw oznaczeń geograficznych, chociaż tylko kilka państw członkowskich uważa się za „dużych użytkowników”. W wielu państwach członkowskich świadomość i poziom zrozumienia oznaczeń geograficznych pozostają niskie.

 

W Polsce, uważanej za „średniego użytkownika” oznaczeń, Komisji Europejskiej szczególnie zależy na zwiększaniu świadomości i zrozumienia koncepcji oznaczeń geograficznych oraz zachęcaniu producentów do ochrony ich praw poprzez nowe wnioski ws. oznaczeń geograficznych.

 

Aby sprostać tym wyzwaniom, seminarium na targach „Smaki Regionów” jest doskonałą okazją do nawiązania kontaktu i zapewnia „szkolenie informacyjne” dla różnych zainteresowanych stron.

 

Seminarium posłuży do wyjaśnienia pojęcia oznaczeń geograficznych, głównych elementów procedury składania wniosków oraz wykazania korzyści oznaczeń, zarówno dla producentów, jak i konsumentów.

 

Wydarzenie obejmie prezentacje na temat unijnego systemu oznaczeń geograficznych i powiązanych aspektów planu strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej. Przedstawiciele biznesu przedstawią również wybrane historie sukcesu polskich producentów oznaczeń geograficznych.

oznaczenia geograficzne Smaki Regionów

 

Uczestnicy:

  • Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.)
  • Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Przedstawiciele producentów produktów regionalnych w Polsce
  • Inni producenci i pozarządowe organizacje producentów

 

Program seminarium

 

12:00  Powitanie uczestników, lekki lunch

 

12:30 - 12:50 Otwarcie seminarium

Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.), Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

12:50 - 13:15 Wprowadzenie – Czym są oznaczenia geograficzne? Jaka jest ich wartość dodana i korzyści?

Ola Jeżowska-Minárik – Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)

 

13:15 - 13:40 Narodowe plany strategiczne WPR a oznaczenia geograficzne. Co mają ze sobą wspólnego?

Magdalena Głodek, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Systemów Jakości

Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)

 

Historie sukcesu oznaczeń geograficznych z perspektywy producentów

13:40 - 13:50 Jabłka grójeckie ChOG, Maciej Majewski

13:50 - 14:00 Ser koryciński swojski ChOG, Sylwester Kwiatkowski

14:00 - 14:10  Polska wódka ChOG, Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska

Sesja pytań i odpowiedzi (10 minut)

 

14:20 - 14:25 Podsumowanie seminarium

Marzenna Guz-Vetter, Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.)

 

Degustacja unijnych produktów z oznaczeniami geograficznymi

 

Wstęp bezpłatny. Rejestracja: tutaj

 

Komisja Europejska Smaki Regionów

 

 

Twitter Twitter: @EUAgri     
Facebook Facebook: EUAgri   

 

YouTube YouTube: EUAgri    

 

Instagram Instagram: EUagrifood
website https://agriculture.ec.europa.eu/

 

 

Program seminarium Bezpłatna rejestracja